Nederlandse Banken pleiten voor nieuwe AML-Aanpak

vrijdag 10 mei – 2024

Daadwerkelijk aantal verdachte transacties blijkt laag

Bij Fellowfield zijn we altijd alert op ontwikkelingen binnen de financiële sector, vooral als het gaat om anti-witwasmaatregelen (AML). Recentelijk heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) een dringend beroep gedaan op de Tweede Kamer: de huidige aanpak van AML moet herzien worden. In een recent position paper benadrukt de NVB de noodzaak om witwaspraktijken effectiever op te sporen, terwijl de lasten voor eerlijke burgers verminderd moeten worden.

Op dit moment besteden commerciële banken aanzienlijke middelen – meer dan €1,4 miljard per jaar – en zetten ze zo’n 13.000 medewerkers in om te voldoen aan de eisen van de antiwitwaswetgeving. Echter, slechts een teleurstellende 5% van de gemelde witwassignalen blijkt daadwerkelijk verdachte transacties te betreffen. Nog zorgwekkender is het feit dat maar liefst 90% van deze verdachte transacties al bekend is bij politie en justitie.

Nederlandse banken pleiten voor nieuwe AML aanpak om effectiever te werk te gaan. Ze willen gebruikmaken van de informatie die al beschikbaar is bij opsporingsdiensten, zodat criminele geldstromen beter opgespoord kunnen worden en criminele netwerken doeltreffender kunnen worden aangepakt.
Deze benadering biedt niet alleen mogelijkheden voor een verbeterde samenwerking tussen publieke en private partijen, maar ook voor professionals op het gebied van bijvoorbeeld Customer Due Diligence (CDD). Als expert in het identificeren van risicovolle transacties en klanten, speelt de CDD-professional een cruciale rol in het waarborgen van de integriteit van het financiële systeem.

Wil jij een cruciale rol spelen in het opsporen van verdachte transacties en het waarborgen van de integriteit van het financiële systeem? Bij Fellowfield hebben we regelmatig opdrachten waar jij als interim-professional jouw steentje kunt bijdragen.

Bekijk hier onze vacature voor Senior CDD Analist.

Liever werkzaam in een vast dienstverband? Bekijk dan hier onze openstaande vacatures.