SolidBriQ the Rise header blog

Compliance-zwaargewicht Peter de Rooij schot in de roos

vrijdag 21 juli – 2023

Fellowfield vindt schaap met de vijf poten voor innovatieve vastgoedfinancier SolidBriQ

Een betrouwbare, senior compliance officer met kennis van vastgoed die ook nog beschikbaar is voor een nieuwe baan én in de buurt van Tilburg woont. Ga er maar aanstaan. Het is, zeker in een oververhitte arbeidsmarkt, de even welbekende als felbegeerde speld in de hooiberg. Toch slaagde het bevlogen Fellowfield-team erin om met één schot doel te treffen. Compliance-zwaargewicht Peter de Rooij bleek een schot in de roos. Gerard Schalk founding partner van SolidBriQ- en compliance officer Peter de Rooij over duurzame samenwerking, onderscheidend vermogen, uitgekiende deskundigheid en gemoedelijke Brabantse dynamiek. 

Het leest als een jongensboek: vier gedreven mannen gewapend met een powerpoint en ieder hun eigen specialiteit (maar één gedeelde visie) die bij kaarslicht in een Tilburgs kroegje het grondwerk leggen voor wat vandaag het succesverhaal SolidBriQ heet. Het vertrouwen van de heren in hun innovatieve buy to let concept was groot. Zo groot, dat Gerard Schalk er zijn aanzienlijke baan bij de Rabobank voor opzegde. De plannen vorderden, het vertrouwen groeide en toen… ging het (bijna) mis. We schrijven immers 2020; het jaar waarin Corona in alle hevigheid losbarstte. De inkt onder een lening bij een Amerikaanse equity partij was bijna droog maar de handtekening kwam net niet op tijd: de Amerikanen besloten de voorgenomen funding voor het bedrijf weer in te trekken. Een domper. 

Maar, zoals het échte ondernemers betaamt: de heren lieten het er niet bij zitten, maakten van de nood een deugd, vonden een bereidwillig Amerikaans verzekeringsconsortium en verkopen nu de leningen aan een verzekeraar. “Een beetje een technisch verhaal”, zegt Schalk, “maar het komt erop neer dat – waar onze concurrenten afhankelijk zijn van private equity en securitisatie- wij met ons type funding veel meer flexibiliteit hebben in onze voorwaarden. Terugkijkend was dit misschien wel het beste dat ons had kunnen overkomen.”

“Een gemoedelijke, Brabantse club zonder gladde praatjes, maar mét oprechte aandacht en inhoudelijke kennis.”

Gerard Schalk_01

Tweede business line

Wat heet, want het gaat SolidBriQ voor de wind. Inmiddels heeft de piepjonge organisatie al meer dan twintig mensen in dienst en hebben ze een leningboek van ruim 600 miljoen. Daarnaast hebben ze bovendien een tweede business line opgericht. Waar SolidBriQ zich richt op vastgoedfinanciering voor professionals, focust Orange Credit zich op particuliere woonboothypotheken. “Een nichemarkt”, zegt Schalk, “want dat is een ondergeschoven kindje bij de grootbanken.” Omdat Orange Credit een AFM (Autoriteit Financiële Markten) gereguleerde entiteit is, werd het belang van een gedegen compliancestrategie met de introductie van Orange Credit nog groter. De eerste paar jaar zette Schalk zelf nog de algemene kaders voor het compliancebeleid uit en werd de functie op ZZP-basis ingevuld; met het oog op de groei en diensten-uitbreiding werd troepenversterking echter steeds noodzakelijker. 

Troepenversterking

Die troepenversterking kwam er. En wel in de vorm van de bescheiden, no- nonsense Brabander Peter de Rooij. Hoewel Schalk verwachtte- net als bij vrijwel alle andere hires binnen SolidBriQ- op zijn omvangrijke netwerk te kunnen bouwen, besloot hij na een interne tip contact op te nemen met het Bossche Executive Search Bureau Fellowfield, dat bekend staat om hun specialistische dienstverlening, onder andere in compliance. “Een gemoedelijke, Brabantse club zonder gladde praatjes, maar mét oprechte aandacht en inhoudelijke kennis”, zegt Schalk over zijn eerste kennismaking met Fellowfield-oprichter Bob van Rijthoven en Recruitment Consultant Wiljan van Asseldonk. “Geen drammers, maar gewoon twee gepassioneerde mannen met hart voor de zaak die weten waar ze het over hebben en niet met hagel schieten om te kijken wat beklijft.” En dan lachend: “bovendien namen ze ook nog eens heerlijke Bossche biertjes mee!”

Betrokken bemiddeling

Dat Fellowfield inderdaad liever het vizier scherp afstelt, is met de plaatsing van De Rooij ten enenmale opnieuw onderstreept. Welgeteld één kandidaat werd aan SolidBriQ voorgesteld. Peter de Rooij: “eigenlijk is het allemaal erg snel gegaan. Ik ken Bob al sinds hij mij een jaar of acht geleden voor het eerst voor een vacature benaderde. Daar is destijds niets concreets uitgerold, maar we zijn altijd contact blijven houden. Zo kreeg ik sinds die ene ontmoeting elk jaar opnieuw een felicitatie voor mijn verjaardag. Toen ik vorig jaar aangaf beschikbaar te zijn voor een nieuwe baan, nodigde hij mij uit om eens langs te komen in Den Bosch. Een concrete vacature had hij niet, maar even met elkaar om de tafel kan nooit kwaad, toch? Het toeval wil: niet lang nadat wij elkaar spraken, klopte SolidBriQ aan. Bob dacht meteen aan mij; de afspraak in de agenda werd naar voren gehaald en ik ben zeker drie uur lang op kantoor geweest om kennis te maken met het team, de vacature te bespreken en bij te praten.”

De Rooij vervolgt: “normaal gesproken krijg je bij een recruitmentbureau een kort voorgesprekje en krijg je aan het eind van het traject- als je geluk hebt- nog eens een update. Bij Fellowfield was mijn ervaring juist dat ze je uitgebreid voorbereiden, betrokken zijn én over de hele linie een vinger aan de pols houden. Het klinkt cliché en het is vast eerder gezegd maar bij hen ben je gewoon geen nummertje.”

“Het klinkt cliché, maar bij Fellowfield ben je gewoon geen nummertje.”

Peter de Rooij 01

Toekomst

Inmiddels is De Rooij sinds januari in vaste dienst en heeft hij het uitstekend naar zijn zin. Van Schalk krijgt hij volop vrijheid in zijn functie, maar eveneens ervaart hij de ruimte om inhoudelijk te kunnen sparren. Bovendien- geheel niet onbelangrijk- vaart hij goed bij de kernwaarden die SolidBriQ (Verfrissend, Gedreven, Betrokken, Creatief, Deskundig) heeft opgesteld. Het zijn immers die waarden, die niet alleen de belangrijkste pijlers zijn van een bedrijfscultuur, maar ook een uitstekend toetsingsinstrument zijn voor recruitment en daarmee het succes van een plaatsing bepalen. 

Hoe de toekomst er uitziet? “ Compliance staat nu opgesteld als paraplu voor beide labels, zegt De Rooij. Ook met AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en legal  ga ik me volop bezighouden.” De koers van SolidBriQ is in ieder geval duidelijk:  Een succesvol, compliant, data- en technologie gedreven financieringsbedrijf met meerdere funders en meerdere producten en tevreden/gelukkig personeel.” Dat is de essentie”, zegt Schalk. “En het lijdt geen twijfel dat Peter daar een forse bijdrage aan gaat leveren.”

Meer weten over SolidBriQ en Orange Credit? Neem contact op met Gerard Schalk of Peter de Rooij via info@solidbriq.nl of bezoek de bedrijfswebsite.

Benieuwd wat Fellowfield voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op.