Ecco kantoor

Martijn Westerman bij Ecco: “Transparante en duurzame relaties met ketenpartners hart van ESG-beleid”

donderdag 12 december – 2024

In gesprek met Fellowfield-relatie en Head of ESG Reporting Martijn Westerman

Martijn Westerman bij Ecco

In de slotakte van ons drieluik over ESG en CSRD gaat Fellowfield in gesprek met zakenrelatie Martijn Westerman. Als Head of ESG Reporting bij de Deense schoenfabrikant ECCO, staat hij voor een even forse als uitdagende opgave: hoe stoom je een grote multinational klaar voor de naderende duurzaamheidsrapportageplicht?

Sinds januari 2024 worden grote beursgenoteerde bedrijven door Europa verplicht om volgens de zogenoemde Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) te rapporteren over hun duurzaamheidsinspanningen op het gebied van Environmental, Social & Governance (ESG). Niet-beursgenoteerde bedrijven -zoals ECCO- volgen in 2025. Met de CSRD noopt de EU het bedrijfsleven rekenschap te geven over de impact van hun bedrijfsvoering en dienst of product op mens en milieu. Over dit onderwerp publiceerde Fellowfield eerder al een morele beschouwing van Prem Mancham en praktische tips voor het mkb van Marius de Been.

Als Head of ESG Reporting ben je sinds begin dit jaar verantwoordelijk voor het klaarstomen van ECCO voor de CSRD. Hagelnieuwe regelgeving natuurlijk, dus je begeeft je op nog onontgonnen grond. Welke uitdagingen signaleer je?

“De grootste uitdaging is en blijft abstracte zaken zoals ‘footprint’ en ‘goed bestuur’ te vertalen naar concrete data. Dat is gewoon een lastige opgave. Stap één is daarbij het inzichtelijk maken van de thema’s binnen ESG die het hardst raken aan jouw organisatie. Daarbij helpt de Dubbele Materialiteit Analyse. Hiermee toetsen bedrijven welke duurzaamheidsthema’s het relevantst zijn voor hun business. Bij een producent die over de hele wereld actief is, zoals ECCO, kun je je voorstellen dat duurzaamheid en governance belangrijke thema’s zijn. Concreet heb je het dan bijvoorbeeld over circulair produceren en het zorgdragen voor goed werkgeverschap in die landen waar dat misschien niet vanzelfsprekend geregeld is. CSRD vraagt om compliance met lokale wet- en regelgeving, maar wij voeren een uniform beleid naar Deens model voor al onze medewerkers wereldwijd om uitbuiting naar onze Westerse standaarden te voorkomen. De handhaving, maar ook de rapportage daarvan is een grote klus.”

Financiële rapportage is een wet van Meden en Perzen maar verplichte duurzaamheids-rapportage is dus nieuw. Verwacht je dat het tegen zal vallen voor bedrijven om ESG- expertise aan te trekken of te ontwikkelen?

“Ik vermoed dat veel bedrijven daar mee worstelen ja. De grote jongens zullen de expertise wel in huis hebben of dat snel intern kunnen ontwikkelen, maar voor kleine bedrijven ligt dat anders. Sociale data zijn nog niet zo lastig; die haal je in principe vaak zo uit een HR-systeem. En er zijn natuurlijk genoeg accountants in kleinere bedrijven die een jaarrekening kunnen opmaken. Maar als ik aan een gemiddelde financieel directeur vraag hoe carbon accounting werkt? Geen idee waarschijnlijk. En om van begin tot eind de value chain op je carbon footprint te definiëren kost tijd en kundigheid. Want het gaat niet alleen om je eigen footprint, maar ook om die van je partners en zelfs eindgebruikers. Een schoen zal niet veel carbon verbruiken tijdens gebruik, maar een broodrooster wel. Ook daarover zal moeten worden gerapporteerd: de zogenoemde scope 3 van een product. Het lijkt me zaak voor kleinere organisaties om snel externe hulp in te schakelen om die carbondata in kaart te krijgen. Waar je die hulp kunt vinden? Ja dat is jullie specialiteit.”

“We moeten blijven zorgen voor draagkracht”

Ecco kantoor

Zelf was je tot vorig jaar financieel directeur van een ECCO productielocatie in Indonesië. Nu ben je Head of ESG Reporting en stuur je een internationaal team aan. Hoe heb je je voorbereid?

“Ik heb altijd al hart voor sustainability gehad en ik kom inderdaad zelf uit de organisatie. Dan heb je wel een voorsprong op een externe adviseur die de cultuur, business en lijnen nog niet kent. Maar ik ben bijvoorbeeld ook verslagen gaan teruglezen van AEX-bedrijven in industrieën die al wat langer onder druk staan om hun footprint; denk aan de staalindustrie bijvoorbeeld. Die zijn wel wat gewend en hebben vaak hun datastromen bijzonder goed in kaart omdat ze daar alles bij te winnen hebben. Of te verliezen; het is maar hoe je het bekijkt.”

ECCO staat aan de vooravond van haar eerste rapportageplichtige jaar. Hoe staan de zaken ervoor?

“Het scheelt een hoop dat ECCO eigenlijk altijd al heel veel doet in het kader van bewust ondernemerschap. Dat zie je wel vaker bij familiebedrijven die al wat generaties meegaan. Alleen wordt dat niet zo nadrukkelijk uitgedragen. Maar er liggen op elke fabriek zonnepanelen, we bouwen momenteel een gigantisch zonnepark in Denemarken en er vinden veel audits binnen de supplychain plaats. We hebben bovendien ook al een uitgewerkte code of conduct waar we ketenpartners ook aan toetsen en houden. Daarnaast is ECCO aardig verticaal geïntegreerd, dus van huid tot schoen: wij hebben dat stuk van de keten in eigen beheer. Wij maken ons leer ook zelf. Want hoe zit het met de ethiek van je toeleveranciers hè? Dat blijft natuurlijk altijd een kwetsbaar punt. Ik denk dat onze concurrenten die het grootste deel van hun keten niet in eigen beheer houden, meer moeite hebben om de herkomst van hun materialen goed in vizier te krijgen.”

“Voor wie er een formele kwestie van maakt, ligt er een stapel papierwerk. Voor wie er een morele kwestie van maakt, liggen er kansen”

Wat zijn ECCO’S topprioriteiten voor de komende jaren om CSRD te adresseren?

Mijn antwoord is eigenlijk heel saai: onze topprioriteit is zorgen dat we onze data goed vertalen en compliant zijn. Maar daarna is het wel van belang dat we blijven zorgen voor draagkracht. Dat creëren we onder andere door bijvoorbeeld onze interne communicatie binnen de fabrieken van ECCO, waar altijd coördinatoren rondlopen die verstand hebben van circularity, health en safety, maar ook van sustainability in de bredere zin van het woord. Je moet dat beleid ook wel een gezicht geven natuurlijk.”

Je spreekt over de ketenpartners. Hoe belangrijk is het eigenlijk om die en je andere stakeholders actief bij je CSRD-plicht te betrekken?

“Van vitaal belang. Transparante en duurzame relaties met je partners en stakeholders vormen het hart van je ESG-beleid. Zoals ik zei: we hebben een code of conduct waar we onze partners aan toetsen. En wij hebben ook auditoren die bij die partners langs gaan. Natuurlijk gooi je niet bij een eerste finding een partner uit je keten, maar bij structurele tekortkomingen kan er afscheid worden genomen. Dat gebeurt bij uitzondering en ECCO rapporteert daar ook openlijk over. Sowieso: als onderdeel van de Dubbele Materialiteit Analyse moet je ook kijken over welke significante issues upstream en downstream gerapporteerd worden. Je leunt zo wel op de processen van je toeleveranciers. Bij ECCO zijn we bovendien ook uitvoerig met onze stakeholders in gesprek gegaan. Wat zijn nou precies de materiele topics om over te rapporteren? Dat kost gewoon veel tijd. Aan iedereen die dit interview leest: Wacht daar gewoon niet mee! Alleen al met het wegen van de scores uit de DMA ben je zo al maanden verder.”

Tot slot, Martijn. Heb je nog een slotpleidooi voor bedrijven die worstelen met CSRD of om eraan te beginnen?

“Begin niet vandaag maar gisteren, zorg voor draagkracht, betrek je stakeholders, leid zo veel mogelijk je eigen personeel op en neem je verantwoordelijkheid. De druk komt niet alleen vanuit Brussel, maar juist ook van ketenpartners die geen zwakke schakel in hun chain willen. En tot slot: zie het als een kans om je investeringsprofiel of bedrijfsprestaties te verbeteren. Voor wie er een formele kwestie van maakt, liggen er stapels papierwerk. Voor wie er een morele kwestie van maakt, liggen er kansen.”

Meer weten over ESG of op zoek naar een ESG-expert om jouw organisatie te ondersteunen? Neem hieronder contact op met Tim Eerhart voor meer informatie.

Tim Eerhart Partner

Tim heeft, voor hij Fellowfield mee oprichtte, ruime ervaring opgedaan als auditor en controller. Hierdoor snapt hij de behoeften van onze klanten als geen ander. Met zijn oprechte interesse weet hij finance professionals binnen no time te doorgronden, om ze vervolgens vol overgave naar hun nieuwe uitdaging te begeleiden. Met zijn persoonlijke manier van werken, humor en hier en daar wat duwtjes in de goede richting, inspireert hij ons team dagelijks het beste uit zichzelf te halen.

Kernwaarden:

kwaliteit, leiderschap, ondernemend

Ontvang de laatste ESG/CSRD inzichten

Fellowfield spreekt de komende maanden nog meer experts over hun huidige visie en werkwijze op het gebied van ESG. Meld je aan voor onze nieuwsbrief, en mis geen enkel artikel!