Einde van de zzp'er

Is het ZZP-avontuur voorbij? Wat de Wet DBA voor jou betekent

donderdag 17 oktober – 2024

Strengere handhaving Wet DBA voor ZZP'ers

Vanaf 2025 wordt de Wet DBA strenger gehandhaafd om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Dit betekent dat zowel ZZP’ers als opdrachtgevers goed moeten kijken naar de afspraken rondom zelfstandige inzet. Hoewel deze wetgeving in de komende jaren zal veranderen, blijft het ZZP-schap voor velen een aantrekkelijke optie. In dit artikel bespreken we de belangrijkste kwalificaties om aan de regels te voldoen, met een blik op de overgang naar de Wet Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en introductie rechtsvermoeden (VBAR), die in 2026 mogelijk in werking treedt.

2025 is namelijk een overgangsperiode, omdat de Wet VBAR de Wet DBA zal vervangen. Deze nieuwe wet ligt momenteel bij de Raad van State en zal naar verwachting begin 2026 ingaan, mits goedgekeurd en verder uitgewerkt. De VBAR introduceert onder andere een “rechtsvermoeden van werknemerschap,” wat betekent dat er sneller vanuit kan worden gegaan dat iemand werknemer is als er twijfel bestaat over de aard van de arbeidsrelatie, mits bepaalde criteria worden vervuld. Dit aangescherpte onderscheid tussen zelfstandige en werknemer kan gevolgen hebben voor ZZP’ers, vooral als de praktijk niet overeenkomt met de afspraken.

Belangrijke criteria voor de ZZP'er

Om als ZZP’er te (blijven) voldoen aan de eisen van de Wet DBA, moet je opdracht aan enkele voorwaarden voldoen, waaronder o.a.:

  • Geen gezagsrelatie: Als zelfstandige bepaal je zelf hoe je het werk uitvoert, zonder directe instructies van de opdrachtgever. Dit onderscheidt jouw positie van een werknemer.
  • Eigen risico: Jij draagt zelf de verantwoordelijkheid voor fouten en gebruikt je eigen middelen voor de uitvoering van de opdracht, wat je ondernemersstatus benadrukt.
  • Meerdere opdrachtgevers: Werken voor verschillende klanten versterkt je zelfstandige status en voorkomt dat je exclusief voor één partij lijkt te werken.
  • Vrije werktijden en locatie: Zelfstandigen hebben de flexibiliteit om hun eigen werkuren en locatie te bepalen. Dit voorkomt dat je vastzit aan omstandigheden die meer bij een werknemer passen.

De aangescherpte regels rondom de Wet DBA en de mogelijke komst van de Wet VBAR roepen bij veel zelfstandigen vragen op over de toekomst van het ZZP-schap. Is het dan nog wel aantrekkelijk om als ZZP’er actief te blijven? Zeker weten. Zelfstandigheid blijft aantrekkelijk voor wie alles voor zichzelf goed organiseert.

Fellowfield borgt dit voor haar ZZP’ers door o.a.:

  • Goedgekeurde modelovereenkomsten te bieden, die voldoen aan de eisen van de Wet DBA en worden opgesteld en jaarlijks gereviewd door onafhankelijke juridische adviseurs. Deze worden regelmatig bijgewerkt om compliant te blijven met de nieuwste regelgeving.
  • Heldere afspraken te maken over taken en verantwoordelijkheden, zodat de zelfstandige status gewaarborgd blijft.
  • Actuele kennis van wet- en regelgeving up-to-date te houden, zodat alle afspraken in lijn zijn met de nieuwste regels.

Daarnaast is het cruciaal om met je opdrachtgever heldere afspraken te maken over hoe je de opdracht in de praktijk invult. De werkelijke uitvoering moet passen bij een zelfstandige rol, vooral omdat de Belastingdienst hier nu scherper op toeziet. Zelfs met een overeenkomst kan de feitelijke situatie namelijk bepalen of er sprake is van zelfstandigheid.

Heb je vragen over de Wet DBA of wil je meer weten over hoe Fellowfield je kan ondersteunen? Neem dan gerust contact met ons op voor advies en verdere informatie.