ESG-trends: Groeiende druk op bedrijven om duurzaamheid te prioriteren
donderdag 18 juli – 2024
2024: Een halfjaarlijkse review
Begin dit jaar voorspelde het Thomson Reuters Institute zes trends rondom milieu, maatschappij en governance (ESG) die duurzaamheid in 2024 tot een kernonderwerp voor bedrijven zullen maken.
Inmiddels zijn we halverwege het jaar, hoog tijd voor een samenvatting van de laatste trends en ontwikkelingen rond ESG, nu het een kernonderdeel van de bedrijfsvoering van bedrijven wordt.
Bedrijfsfinanciering bereidt zich voor op ESG-regelgevende rapportage
Uit een onderzoek onder 600 CFO’s van middelgrote bedrijven blijkt dat 53% duurzaamheid heeft geïntegreerd of bezig is dit te doen in hun bedrijfsstrategie. Deloitte en Accounting4Sustainability organiseerden in mei workshops voor financiële professionals over de implementatie van de EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze regelgeving geldt ook voor Nederlandse bedrijven, wat betekent dat bedrijven transparanter moeten zijn over hun duurzaamheidsprestaties.
Groeiende druk op particuliere bedrijven om duurzaamheidsinformatie te delen
De Raad van de Europese Unie heeft in mei de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) aangenomen, die de komende vijf jaar van kracht zal worden. Uit een enquête van Deloitte onder 2000 leidinggevenden blijkt dat meer dan 60% van de respondenten druk voelt om actie te ondernemen tegen klimaatverandering vanuit consumenten, werknemers en de samenleving. Voor Nederlandse bedrijven betekent dit dat er ook voor niet-beursgenoteerde bedrijven een toenemende druk zal zijn om transparanter te zijn over hun duurzaamheidspraktijken.
Mogelijke toename politieke invloed op ESG in de tweede helft van 2024
ESG blijft een belangrijke rol spelen in de politiek, vooral met de naderende verkiezingen in de EU, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Er zijn aanwijzingen dat de vooruitgang op ESG-gebied mogelijk kan vertragen, bijvoorbeeld door de overwinningen van o.a. extreemrechtse partijen in Frankrijk, en wellicht de recente formatie van het kabinet met dominant rechtse partijen in Nederland.
Biodiversiteit en natuur worden steeds belangrijker voor bedrijven
Meer dan 320 bedrijven en financiële instellingen hebben zich gecommitteerd aan de rapportageprincipes van de Taskforce for Nature-Related Financial Disclosures (TNFD). Het IFRS (International Sustainability Standards Board) heeft in april besloten te beginnen met werken aan natuur gerelateerde kwesties op basis van TNFD-aanbevelingen. Nederlandse bedrijven, vooral die met een grote ecologische voetafdruk, zullen moeten inspelen op deze ontwikkelingen om aan internationale standaarden te voldoen en hun impact op biodiversiteit te minimaliseren.
Focus op toeleveringsketens in ESG-inspanningen neemt toe
De EU CSDDD verplicht bedrijven om milieu- en mensenrechtenonderzoek te doen in hun toeleveringsketens. Klimaatverandering verhoogt de operationele risico’s, wat investeerders en andere belanghebbenden dwingt om meer transparantie te eisen. Nederlandse bedrijven, vooral in sectoren zoals voedingsmiddelen en productie, zullen deze due diligence in hun toeleveringsketens moeten integreren om aan de EU-regels te voldoen en hun risico’s te beperken.
'Greenwashing' claims blijven toenemen
Greenwashing, oftewel het onvoldoende of misleidend presenteren van duurzaamheidspraktijken, wordt juridisch steeds duidelijker gedefinieerd. Recente wetgeving in het VK en de EU richtlijnen voor duurzame investeringsfondsen geven aan dat greenwashing een groeiend probleem blijft. Bedrijven moeten zich bewust zijn van de risico’s van greenwashing en ervoor zorgen dat hun duurzaamheidsclaims accuraat en onderbouwd zijn om juridische en reputatieschade te voorkomen.
Conclusie 1e half jaar
ESG-factoren zijn halverwege het jaar een integraal onderdeel geworden van de bedrijfsvoering van bedrijven. Deze trends en ontwikkelingen tonen aan dat ESG overgaat van een secundaire factor naar een kernonderdeel dat de algemene bedrijfsstrategie van veel bedrijven helpt sturen. Voor Nederlandse bedrijven betekent dit dat ze moeten anticiperen op en zich aanpassen aan de veranderende regelgeving en verwachtingen op het gebied van duurzaamheid, zowel binnen Nederland als op EU-niveau. Door proactief te zijn in hun ESG-strategieën kunnen organisaties niet alleen voldoen aan de regelgeving, maar ook een concurrentievoordeel behalen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.
Bij Fellowfield zijn we toegewijd aan het ondersteunen van organisaties in hun ESG-inspanningen. Onze expertise op het gebied van duurzaamheid en governance helpt bedrijven om hun ESG-doelstellingen te bereiken en de integriteit van hun bedrijfsvoering te waarborgen.
Neem contact met ons op om te kijken hoe we jouw organisatie kunnen helpen met het implementeren en optimaliseren van ESG-strategieën.
Bron artikel:
Thomson Reuters Mid Year Status Report
Lees ook ons eerder gepubliceerde artikel: Banken slagen onvoldoende bij het realiseren van ESG-ambities.